În cel mai nou roman marca Steve Berry – Rețeaua împăratului – iese la iveală un dosar secret al unui spion sovietic din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta conține informații care, dacă se dovedesc adevărate, nu doar că ar rescrie istoria, ci ar putea avea un impact major inclusiv asupra viitoarelor alegeri naționale din Germania. Mai precis, ar modifica peisajul politic al Europei pentru totdeauna.
Cartea Rețeaua împăratului urmează să fie publicată la Editura RAO. Data apariției? 8 aprilie 2002 (plus sau minus câteva zile)
Fragment în avanpremieră
„30 aprilie 1945. Starea de Spirit a führerului s‑a deteriorat din ce în ce mai mult față de ziua de ieri, când generalii l‑au informat că Berlinul era pierdut și că încă nu se declanșase contraofensiva Armatei a 11‑a de Panzere, despre care el credea că va salva Rei‑ chul. Aproape că a luat foc în momentul în care a aflat că Himmler negocia independent de el pacea cu Aliații. Acea acțiune îl făcuse să suspecteze orice legat de SS, inclusiv realitatea capsulelor de cianură care fuseseră aduse la buncărul lui.
– Sunt falsuri, a răcnit Hitler. Acel fermier laș, Himmler, vrea să mă ducă de viu la ruși, pentru ca ei să mă expună ca pe un animal de la o grădină zoologică. A prins între degete una dintre capsule și a afirmat că aceasta nu era decât un sedativ.
– Răutatea este peste tot, s‑a lamentat el. Pentru a se asigura că în capsule era otravă, spre sfârșitul dimineții, s‑a retras la suprafață și a urmărit cum una dintre ele a fost adminis‑trată alsacianului său preferat. Câinele a murit imediat, iar acest lucru a părut să îl satisfacă. După aceea, führerul a coborât din nou în bun‑ căr și le‑a dăruit celor doi secretari personali câte o capsulă, afirmând că își dorea să le fi oferit un cadou mai bun în semn de despărțire. Ei i‑au mulțumit pentru amabilitate, iar el i‑a lăudat pentru serviciile pe care i le făcuseră, exprimându‑și regretul că generalii lui nu i‑au fost la fel de credincioși.
Mai devreme, în jurul orei două dimineața, toți oamenii fuseseră convocați în buncăr: ofițeri, femei și bărbați. Hitler a apărut însoțit de Bormann. În ochi i se vedea aceeași sticlire aburoasă, care apăruse în ultima vreme, iar o șuviță de păr îi stătea lipită de fruntea transpi‑ rată, și el mergea târșâit, părând să fie cocârjat de dureri. Mătreața îi stătea presărată pe umeri, densă ca un praf. Partea dreaptă a corpu‑ lui îi tremura, imposibil de controlat. Poporul german ar fi fost uimit să vadă starea de slăbiciune a Conducătorului Suprem.
Noi stăteam aliniați într‑un rând, iar führerul a început să ne strângă mâinile. Saliva i se scurgea din colțurile gurii. Bormann a urmărit totul în tăcere. L‑am auzit pe Hitler murmurând în timp ce se îndepărta. „Alles in ordnung.“ Totul este în ordine. Am simțit toți că sfârșitul era aproape. Acest om, care prin simpla forță a personalității lui dominase atâta vreme o națiune întreagă, era pe cale să își curme zilele. Ne‑am simțit atât de ușurați, încât ne‑am grăbit să ajungem la nivelul solului și am organizat un dans în biroul cancelarului. Ofițerii superiori, care în zilele dinainte abia dacă ne băgau în seamă, ne‑au strâns mâinile și ne‑au vorbit în mod deschis.
Toți ne‑am dat seama că, după război, Germania avea să arate cu totul altfel. Se va produce o reașezare, nu doar între oameni, ci și în ordinea socială. Toți cei care au participat la acel dans au părut să înțeleagă această realitate, iar eu am văzut, foarte amuzat, cum se destrămau ego‑urile.
Spre amiază, veștile nu erau deloc bune. Trupele rusești ocupa‑ seră parțial Cancelaria. Fusese cucerit și cartierul Tiergarten. Se pierduseră și Piața Potsdamer, și Podul Weidendammer. Hitler a acceptat aceste informații fără să exprime nicio emoție. La ora 2.00 p.m., a luat prânzul împreună cu secretarii și cu bucătarul. Soția lui, Eva, care de obicei mânca alături de Hitler, nu era acolo. Căsătoria dintre ei nu avea mai mult de o zi, iar absența ei de lângă Hitler era ceva ce nu scăpa atenției. O căsătorie foarte ciudată… ”
„Berry continuă să găsească mistere atrăgătoare din istoria alternativă, pe care să le rezolve Malone” – Booklist
Interesul pentru istorie l-a îndreptat pe avocatul Steve Berry spre cariera de scriitor. A debutat în 2003 cu thrillerul Camera de chihlimbar, care a devenit imediat un bestseller în Statele Unite. Următoarele sale cărți au urcat rapid în topurile întocmite de USA Today, Publisher’s Weekly, The New York Times.
Poti precomanda cartea la un preț special aici: https://www.raobooks.com/product/precomanda-reteaua-imparatului/</a>