Editura Nemira lansează o carte-album eveniment: Ierburi uitate. Noua bucătărie veche, de Mona Petre, o colecție de căutări botanice și experimente culinare inspirate de flora spontană, cu asocieri de gusturi și tehnici de gătit din alte vremi.
Untișor, leurdă, ștevii, usturoiță, iarbă grasă, știr, măzăroiul, petale de mac, muguri de margarete, dude, poame și multe alte ierburi, fructe, ciuperci sunt „protagoniștii” acestei cărți cu imagini îmbătătoare și sugestii de mâncăruri ușor de făcut.
Mona Petre este autoarea proiectului Ierburi uitate, început în 2013, o amplă colecție de articole și fotografii personale dedicată recuperării cunoașterii și utilizării plantelor alimentare din flora spontană, o platformă care a strâns în jurul ei o comunitate activă de mii de oameni.
„Vă încurajez să luați această carte drept sursă de inspirație pentru un alt fel de a găti, care să pornească nu de la rețete, așa cum se întâmplă cu majoritatea cărților de bucate, ci de la ingredientele pe care le aveți la îndemână. Gătitul nu ar trebui să aibă reguli care țin de convenții sociale, de tradiție, de obișnuință sau de statut. Actul de a găti, așa cum îl înțeleg și îl practic, este unul de continuă creație, de explorare a imaginației, de eliberare. Hrana și prepararea ei mă învăța în fiecare zi despre natură, despre echilibru și îmi întărește respectul pentru toate formele de viață.” Mona Petre
„Volumul nu este doar o carte de rețete, ci o cercetare de arheologie culinară, prin care autoarea extrage ingrediente, instrumentar, tehnici de preparare și rețete istorice, le distilează printr-un imaginar cosmopolit de chef și le proiectează pe o scenă globală foarte actuală de New Cuisines: eclectice, oneste, minimaliste.” Monica Stroe, specialistă în antropologia alimentației
Mona Petre și-a tradus pasiunea pentru artă și arheologie în studii superioare de design și istorie. Lucrează ca graficiană, fotografă și cercetătoare pentru o paletă largă de proiecte, în colaborare cu diferite instituții, ONG-uri și companii. Este autoarea proiectului Ierburi uitate, început în 2013, o amplă colecție de articole și fotografii personale dedicată recuperării cunoașterii și utilizării plantelor alimentare din flora spontană.
În 2017 a cofondat Grădina Istorică în parteneriat cu Grădina Botanică din București – o grădină „de bucătărie” populată cu specii cultivate și consumate înaintea sosirii și răspândirii plantelor din Lumea Nouă. Este autoarea unei cărți de ilustrație botanică, Regatul Plantelor, publicată în 2016. Acționează ca voluntară pentru o serie de proiecte independente din diverse alte domenii: educație de patrimoniu, artă politică, activism de mediu, educație canină.