Celebrul fizician Guido Tonelli ne dezvăluie în volumul Geneza, apărut la Editura Trei, povestea extraordinară a creației noastre – de la originea universului la apariția vieții pe Pământ și la nașterea limbajului uman.
Evocând cele șapte zile ale creației biblice, Tonelli ne poartă într-o călătorie fascinantă prin evoluția cosmosului și analizează provocările incredibile cu care se confruntă oamenii de știință, în încercarea de a explora misterele acestuia.
„Împletind informațiile științifice cu un stil cuceritor, Tonelli abordează subiecte complexe, precum supersimetria, materia întunecată, nașterea stelelor și a planetelor.“ – Kirkus Reviews
De la Haosul lui Hesiod, descris în Teogonia, până la teoriile uluitoare de azi ale multiversului, oamenii au căutat fără încetare răspunsul la o întrebare tulburătoare: Ce s-a întâmplat de fapt în acele momente primordiale?
Volumul Geneza explică legile fundamentale ale fizicii ce guvernează universul nostru, fiind totodată un omagiu adus miracolului vieții.
„Geneza este plină de limbajul și lecțiile mitului, ale cărui semnificații abia acum începem să le înțelegem. Într-un fel, la asta servește știința: să demonstreze că poveștile sunt adevărate.“ – Wired
„Einstein se întâlnește cu Ovidiu în lucrarea fascinantă a lui Tonelli despre nașterea universului și evoluția lui.“ – Booklist
Totul se naște dintr-o întrebare, simplă și inevitabilă: De unde vin toate astea? O întrebare care încă răsună, în orice colț al lumii, între indivizi care aparțin celor mai diferite culturi, trăsătură comună a unor civilizații aparent foarte îndepărtate. Își pun această întrebare copii și manageri, oameni de știință și șamani, astronauți și ultimii reprezentanți ai acelor mici populații de vânători culegători care supraviețuiesc, izolate, în unele regiuni de pe insula Borneo sau în pădurea amazoniană.
Guido Tonelli este un savant italian, specialist în fizica particulelor, care a jucat un rol major în descoperirea bosonului Higgs. Această descoperire le-a adus lui François Englert și Peter Higgs Premiul Nobel pentru Fizică în 2013. Pentru contribuțiile sale în domeniu, Tonelli a fost decorat cu Ordinul Național de Merit al Republicii italiene în 2012. De asemenea, a fost recompensat cu Premiul Enrico Fermi din partea Societății italiene de Fizică și cu un premiu special din partea Fundației „Fundamental Physics“. Este profesor de fizică la Universitatea din Pisa și cercetător invitat la Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN).