Volumul Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității de Cristina Modreanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea prima lansare în cadrul Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț, ediția cu numărul 33, care se va desfășura în perioada 5-18 septembrie 2022.
Lansarea va avea loc marți, 13 septembrie, începând cu ora 16.00, la Muzeul de Artă din Piatra Neamț (Piața Libertății 1), în parteneriat cu Librăriile Humanitas, iar alături de autoare vor vorbi dramaturga regizoare Gianina Cărbunariu și critica de teatru Mirella Patureau.
„Am ținut ca ieșirea oficială în lume a acestui volum să aibă loc la Piatra-Neamț, un loc în care teatrul a fost și înainte de 1989 și continuă să fie în ultimii ani, de la preluarea funcției de directoare de către Gianina Cărbunariu, un loc al rezistenței prin teatru. Înțeleg această rezistență ca pe o încurajare a gândirii critice, care inspiră și dă curaj spectatorului pentru a trăi conștient și pentru a se lupta, când e cazul, pentru lucrurile în care crede. Cartea mea e despre felul în care avea loc acest schimb în timpul regimului comunist, în ciuda condițiilor epocii, dar el poate și ar fi sănătos să aibă loc și astăzi”, spune autoarea volumului.
Despre carte:
Istoricul Adrian Cioroianu scrie în postfață: „Teza cărții este una pe care o împărtășesc: discursul dominant de azi insistă pe supunerea civică și pe conformismul de grup al românilor din deceniile 1950-1980, însă, în realitate, România regimului comunist a fost scena unei confruntări subtile, dar persistente: revolta artiștilor prin «acte recurente de nonconformism», «refuz de supunere» și «tatonarea neobosită a granițelor trasate de cenzură», cum demonstrează autoarea aici. Cartea de față probează cu brio un adevăr: da, în România comunizată chiar a existat o rezistență prin cultură.”
Criticul Iulia Popovici a scris în Observator cultural: „Între Timișoara și București, între personalități care au marcat arta scenei și nume mai puțin cunoscute, dar remarcabile prin credința lor în forța teatrului, Teatrul ca rezistență. Oameni de teatru în arhivele Securității e, pentru marele public, o introducere superbă, plină de detalii pasionante, într-un univers al zbaterii pentru construcția artistică fără compromisuri (majore), față cu brațul lung al unui stat care vedea în fiecare artist fie un propagandist fără rest, fie o potențială amenințare la liniștea națională.”
Criticul Oana Stoica: „Lucrurile sunt complexe și autoarea distinge nuanțele – interpretarea arhivelor implică o doză de suspiciune pentru că ele pot fi alterate, nu doar documentele, ci și conținutul lor, în diferite situații si din variate motive (…). Autoarea evită să dea verdicte, lăsând cititorul să își formeze propria opinie. Peste toate, problematizarea artei în vremuri dificile – rostul ei și formulele de expresie – pare cât se poate de actuală astăzi. O carte necesară.”
Volumul va mai fi lansat la București (joi, 22 septembrie, ora 19.00, Terasa Librăriei Humanitas Kreztulescu), Timișoara (joi, 29 septembrie, ora 18.00, Teatrul German de Stat din Timișoara, în cadrul Festivalului European de Teatru „Eurothalia”), Cluj (sâmbătă, 1 octombrie, ora 15.30, Teatrul Național Cluj-Napoca, în cadrul „Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, dar și marți, 4 octombrie, ora 18.30, Librăria Humanitas Cluj). În luna noiembrie a acestui an volumul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția cu numărul 32.
Cristina Modreanu este critic și istoric de teatru, curatoare de artele spectacolului, cercetătoare la Janovics Center for Screen and Performing Arts Studies din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității „Babeș-Bolyai” și redactoarea-șefă a revistei de artele spectacolului Scena.ro. Mai multe despre autoare pe www.cristinamodreanu.com