Nemira sau oglinda în care România se regăsește de treizeci de ani

Nemira, brand sută la sută românesc iscodit de inspiratul Valentin Nicolau dinspre plaiurile Bacăului în anii foamei de cărți de după Revoluție, e astăzi, în mâna fiicei sale, Ana, una dintre cele mai prolifice edituri de pe piața est-europeană.

Editura Nemira a împlinit vara aceasta, în iulie, trei decenii de viață (La mulți, mulți ani!). În 1991, când cererea de carte, ziare și reviste părea insațiabilă, când românii învățau să trăiască și să gândească liberi, când comunismul cu față umană se înfășura încă strâns pe trupul societății, un vizionar – Valentin Nicolau – a avut curajul să lanseze o editură cu nume de munte: Nemira. De unde până unde această idee? Care-i povestea de început a Nemirei? Dubla nedumerire a fost prinsă din zbor de Ana Nicolau, copilul-Nemira, copila cu părinte editor: „Tata a iubit cărțile toată viața, așa că nu a fost o surpriză pentru nimeni când a decis să editeze primul volum. Nemira a pornit în 1991, în vara în care răsăreau edituri în stânga și în dreapta. Numele a avut întotdeauna o rezonanță specială, o parte din familia noastră venind dintr-un neam vechi de moldoveni din zona Bacăului, în umbra Carpaților Orientali, unde se află și muntele Nemira. Mai târziu am aflat că Nemira ar însemna fără liniște, cumva prevestitor pentru destinul unei edituri în România.” Ce deosebește Nemira de acum trei decenii de Nemira de astăzi? Ce le așază pe același „raft”, ce la face să fie una? Ana este la post: „Editura este un organism viu care evoluează odată cu societatea. Ea este în același timp o oglindă a ei, dar și a editorilor care o compun și care își pun amprenta asupra selecției editoriale și a cărților publicate. De la autori clasici din literatura internațională, la cărți multi premiate din literatura contemporană și curajoase, până la cele mai noi bestselleruri, toate cărțile pe care le publicăm au în comun o idee: plăcerea lecturii.”

Patru imprinturi, patru direcții

Elegant formulat, fără îndoială. „Astăzi – a continuat Ana Nicolau -, Nemira publică peste o sută cinci zeci de cărți noi pe an sub patru imprinturi: Nemira (literatură contemporană, autori clasici, non-fiction), Armada (literatură science-fiction, fantasy, thriller și ficțiune istorică), Orion (cel mai nou imprint din familie dedicat cărților de non-ficțiune – de la istorie, la popularizarea științei și memorii) și Nemi (imprintul dedicat cărților pentru copii și adolescenți).” Prima carte publicată de Nemira – „Monte Cassino”, de Sven Hassel – s-a vândut în sute de mii de exemplare. De ce nu mai există astăzi aceeași dispoziție pentru lectură? „În anii ’90 exista o foame de cultură, se căutau acele cărți care nu fuseseră traduse și publicate înainte de ’89 din cauza cenzurii. Multe edituri s-au lansat în acei ani, când cărțile, tipărite în tiraje de zeci și sute de mii de exemplare, nici măcar nu mai ajungeau în librării, se vindeau direct din camioane, pe stradă. Dar puține edituri au supraviețuit acelui boom inițial”, a apreciat Ana, pentru a reveni imediat: „Și mai e ceva: cartea nu avea concurența pe care o are astăzi pentru timpul liber al oamenilor. Nu aveam smartphones, nu aveam Netflix, nu aveam cinematografe și festivaluri.”

Prima carte nu se uită

Poate o editură, prin cărțile publicate, să schimbe destinul unei țări, al unui popor? Îl poate face mai bun, mai nobil, mai onest? Pot fi românii educați prin intermediul cărților? Ana Nicolau răspunde provocării cu sufletul: „Îmi place să cred că o editură este mai mult decât suma cărților pe care le publică. Că avem o misiune culturală și că oamenii care ne citesc cărțile pot să întrevadă valorile pe care le prețuim și pe care vrem să le promovăm. Știu că orice business se laudă în ziua de azi cu o suită de valori și de misiuni, dar noi chiar credem în ele și ele se regăsesc în cărțile pe care le alegem și pe care le publicăm.” Impresionant, nu? Și nu e tot: „Credem că educația salvează vieți. Libertatea de gândire, diversitatea, egalitatea și empatia sunt cei mai buni aliați ai noștri pentru un viitor mai luminos. Ne preocupă generațiile care vin după noi și educarea lor în spiritul cărții și al poveștilor, indiferent în ce formă se întrupează ele.” Cum a contactat Ana microbul Nemira? „Cred că toată copilăria mea am citit de la Nemira, dar prima carte care m-a marcat și care a rămas foarte vie în amintirea mea a fost unul dintre romanele juvenile scrise de Asimov, Pilotul Jones. M-am regăsit în povestea acestui băiat crescut la țară care își dorește cu ardoare să călătorească printre stele. Pe la 12 ani am început să lucrez verile la editură și am descoperit acolo un univers mai mare decât mi-am putut imagina vreodată.”

Trei femei la putere

Cu câți angajați a pornit la drum Nemira și câți are acum? „La început au fost patru prieteni care au pus bazele editurii. Până la sfârșitul anilor ’90, erau în jur de 50 de oameni în companie și 150 de colaboratori. Astăzi suntem tot pe acolo, iar unii dintre colegii mei lucrează aici de peste 20 de ani. Am avut deja și primii oameni care au ieșit la pensie de la Nemira.” Cheia succesului în afacerea cu cărți? „Editura este un business de familie aflat deja la a doua generație și cred că această particularitate avut o influență mare asupra succesului nostru. Tatăl meu a fondat editura, eu o conduc acum împreună cu cumnata mea, Cătălina Nicolau, și mama mea, Angelica Nicolau. Sper ca în 20 de ani ea să ajungă pe mâinile unei noi generații. Ceea ce ne scoate din gândirea clasică de business, concentrată pe profitul imediat. Ne forțează să gândim pe termen lung, la sustenabilitatea afacerii. Avem o datorie față de generațiile următoare și față de tatăl meu să ducem mai departe această moștenire.” Cum va arăta viitorul pieței editoriale? Vor supraviețui cărțile tipărite? Ana e optimistă: „Cred că e greu să facem previziuni mai departe de 20-30 de ani. Eu am încredere în povești, indiferent de forma în care ajung ele la noi. Că vorbim de cărți tipărite, cărți digitale sau audiobooks, poveștile vor merge mai departe. Cred că avem în continuare un atașament față de cartea-obiect, care nu va dispărea prea curând. Există un impuls din partea cititorilor avizi de a colecționa cărți, o grijă pentru prezentarea grafică. Sunt prieteni buni pe care vrei să-i ai aproape în bibliotecă.”

echo.ro, un business din viitor

Și totuși Nemira se pregătește pentru viitor. Tocmai ce-a lansat prima platformă din România dedicată audiobookurilor, echo.ro. „Echo face parte din această gândire pe termen lung, dar nu este un proiect Nemira, ci un proiect separat, pe care l-am dezvoltat cu fratele meu, Radu Nicolau, ca partener de business, și cu Cărturești ca aliat strategic. Echo este prima platformă care le aduce cititorilor români audiobook-uri în limba română de la cele mai importante edituri din România, narate de actori cunoscuți și la o calitate premium. Suntem onorați de încrederea pe care edituri precum Trei, Curtea Veche, Publica, Niculescu, Humanitas și mulți alții au arătat-o acestui proiect și au investit într-un format nou pe piață în vremuri incerte.” Reacția cititorilor, a clienților? „Răspunsul a fost copleșitor, am primit sute de mesaje de la utilizatori care se bucură că a apărut acest nou serviciu și în România și care apreciază calitatea aplicației noastre și al audiobook-urilor din aplicație.” De remarcat că Nemira a fost (și) prima editură care a lansat ebooks în limba română. Se întâmpla în 2009. Ce deosebește un ebook de o carte scrisă, dar de un audiobook? Care dintre produse se vinde cel mai bine la noi? Ce preferă românii? „Din păcate ebook-urile nu au prins niciodată foarte bine pe piața din România. Estimăm că doar 1% din vânzările de carte sunt în format ebook în acest moment, după ani de investiție din partea editurilor. Cred însă că audiobook-urile vor avea un destin diferit. Audiobook-urile nu vin să înlocuiască lectura unei cărți.” Dar? „Ascultăm audiobook-uri atunci când nu putem să citim o carte. Când suntem în metrou și facem naveta, când suntem în trafic, când plimbăm câinele sau spălăm vasele. Când punem copiii la culcare sau mergem la sală. Principalul motiv pentru care oamenii nu mai citesc este că nu mai au timp. Audiobook-urile economisesc timp și recuperează ore pentru lectură. Și apoi ele adaugă o nouă dimensiune cărților prin vocea și interpretarea actorilor.”

Fiți model pentru propriii copii!

Ce-ar trebui să schimbăm pentru a-i apropia pe copiii noștri de cărți? Ce îmbunătățiri ar trebui să aducem sistemului de educație? Cum am putea să-i determinăm pe cei mici să citească mai mult și să se joace mai puțin pe telefonul inteligent? Ana Nicolau nu s-a lăsat intimidată de tirul mirărilor: „Cred că nu e ușor pentru părinți în ziua de astăzi să crească cititori, cu toate distragerile din jur și un sistem educațional care nu e gândit să crească apetitul pentru lectură. Cea mai sigură cale cred că este exemplul personal. Dacă părinții își petrec timp citind acasă, cred că sunt șanse mult mai mari ca cei mici să prindă obiceiul.” Oare? „Cred că ora de citit sau de ascultat povești e esențială de la o vârstă cât mai fragedă. Apoi, pe măsură ce copiii cresc, să-i încurajăm să descopere poveștile care le vorbesc lor, nu să-i forțăm să le placă poveștile care au fost importante pentru noi. Fiecare generație are alte cărți de căpătâi și pe care le simte aproape. Să-i lăsăm să citească povești de plăcere, chiar și cărți pe care noi le considerăm prea comerciale. Orice carte citită este un pas bun pe drumul lecturii.” Și al educației …

Ana Nicolau, la foc automat

Care a fost cea mai bine vândută carte a editurii Nemira în treizeci de ani?

Greu de spus. Cred că putem să vorbim mai degrabă de cel mai bine vândut autor care, în acest moment, este Stephen King.”

Cartea preferată și prima citită?

Nu am o carte preferată. Am cărți care mi-au fost buni prieteni de-a lungul anilor, care m-au format și pe care le recitesc cu drag. Dune, Zorba Grecul, Memoriile lui Hadrian, Jurnalul lui Marcus Aurelius sunt pe lista mea scurtă.”

Ce citește acum?

Snow Leopard, de Peter Matthiessen, The Places in Between – Roy Stewart. Și ascult audiobookul Ultima dorință (Witcher), citit de Ionuț Grama.”

Câte cărți se pot cumpăra cu 100 de lei de la Nemira?

Depinde de cărți. Avem o categorie de outlet unde cititorii pot găsi chilipiruri la 5 și 10 lei. Prețul unei cărți nou apărută se învârte undeva între 35 și 50 lei.”

Nemira s-a consacrat pe piață cu primele cărți de science fiction traduse în română: Visează androizii oi electrice, de Philip K Dick, și seria Dune, de Frank Herbert

Educația salvează vieți”, Ana Nicolau, Nemira

Tatăl meu a fondat editura, eu o conduc acum împreună cu cumnata mea, Cătălina Nicolau, și mama mea, Angelica Nicolau”, Ana Nicolau, Nemira

Explicații foto:

1. Editura Nemira a aniversat 30 de ani de la înființare pe 22 iulie 2021

2. Valentin Nicolae, fondatorul editurii Nemira

3. În anii ‘90 ai secolului XX, românii erau înnebuniți după cărți

4. Ana și Radu Nicolau, copiii Nemira

5. Cărțile SF au fost dintotdeauna miezul editurii Nemira

6. Ana Nicolau, „Prințesă de Nemira”

Sursa foto: Andreea Mitran, Nemira

Lasă un răspuns

Utilizam cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta atunci cand folosesti site-ul nostru. Prin continuarea navigarii esti de acord cu modul de utilizare a cookie-urilor. Vezi Politica Cookies!